Alternate Text

Åbn øjnene og lev et godt liv – hele livet

desiree_final2-2 Forfatter: Desirée Ballegaard, Direktør / Senior Finansiel Rådgiver
i Financial Confidence.
Financial Confidence hjælper alle danskere med at opnå sund økonomi og økonomisk frihed.

At få og have en sund økonomi og økonomisk frihed hele livet, handler også om at spare op til pension. Det at forvalte vores økonomi til vores fordel handler i bund og grund om, hvordan vi forvalter vores ressourcer, som fx tid og penge, samt hvordan vores til- og fravalg har en påvirkning på vores økonomiske liv.

Der er ikke noget, som er rigtigt eller forkert, det er blot vigtigt, at man tilrettelægger sin økonomi og sine til- og fravalg til den fremtid, man gerne vil have. Så sikrer man sig samtidig også mod den fremtid, man ikke ønsker.

For de fleste mennesker kan pension virke som noget, der er ubeskriveligt langt ude i fremtiden. Emnet er tørt og kedeligt, og det kan derfor være svært at tage stilling til og se vigtigheden i at spare op til sin tredje alder. Tidshorisonten kan virke urealistisk langt ude i fremtiden, og så har de fleste også en eller anden pensionsordning gennem deres arbejde, som de ikke tænker yderligere over - andet end at den fremgår på deres lønseddel hver måned. Men uagtet tidshorisonten giver en pensionsopsparing dig mulighed for at opretholde en fornuftige levestandard og “forsøde” tilværelsen som pensionist.

Spørgsmål du skal stille dig selv:

1. Hvilket liv vil jeg gerne leve som pensioneret?
Størrelsen på din pensionsopsparing afhænger af, hvad du synes vil være en acceptabel levestandard, når du forlader arbejdsmarkedet, og hvor længe du regner med at skulle forsørge dig selv som pensionist. Hvad du finder fornuftigt og acceptabelt, er selvfølgelig helt op til dig.

2. Hvordan vil jeg spare op til min pension?
Pension er ikke kun en pensionsopsparing, som vi måske kunne forestille os. Du har flere ”knapper at skrue på” i din økonomi, som kan udgøre din pensionsopsparing. Det kan fx være anden opsparing, investeringer, fast ejendom (hus, lejlighed, andelsbolig, sommerhus mv.) og andre aktiver af større værdi.

chartLifeExpectancy

 

3. Har jeg råd til at blive gammel?

Faktum er, at vi bliver ældre og ældre, og det betyder også, at vi skal være i stand til at kunne forsørge os selv i længere tid. Jf. Danmarks Statistik lever kvinder i gennemsnit 83 år og mænd 79 år. Kvinder lever altså i gennemsnit 4 år længere end mænd, men har samtidig en mindre opsparing – dette som følge af flere faktorer samt til- og fravalg igennem livet.

Vores lange liv stiller krav til vores pensionsopsparing, som tilsvarende skal kunne rumme dette – også selvom vores pensionsalder kan nå at blive fremrykket flere gange. Jævnfør statistikken er der større krav til kvindernes pensionsordninger, end der er til mændenes.

Udover ovenstående er det anbefalesværdigt, at du, inden pensionsalderen, stiller dig selv nedenstående spørgsmål og gør dig nogle overvejelser herfor:

  • Hvordan bliver min fremtidige økonomi som pensionist?
  • Hvordan er min ægtefælle/samlevers situation?
  • Hvor længe kan/vil jeg arbejde?
  • Hvordan er husstandens økonomi?
  • Hvad har jeg af arbejdsgiveradministreret pensionsordning?
  • Har jeg nogle private pensionsordninger?
  • Hvilke typer pensionsordninger har jeg?

Hvordan har mit helbred det? Hvis du har hårdt fysisk arbejde, kan du måske ikke arbejde til pensionsalderen.

Hvis du har brug for hjælp undervejs, ønsker et overblik over alle dine muligheder og/eller ønsker råd til, hvordan du kan få det meste ud af dine penge, kan det være en god idé at række ud og bede om professionel hjælp.

Gæsteblog: Desirée Ballegaard Gæsteblog: Desirée Ballegaard