Alternate Text

Coronavirus og økonomi: Vores kommentar

Den igangværende COVID19-pandemi har gjort mange mennesker bekymrede. Ikke kun om selve smitten, men også om fremtiden. Vi forsøger at mane til ro, så du kan have ro i maven om din fremtid og ikke behøver at bekymre dig om andet, end at vaske hænder og passe på dig selv og andre.

Vi har set at rigtig mange pensionsselskaber, investeringsportaler, finansmedier etc. har været ude og enten råbt jagt i gevær eller forsøgt at mane til ro i løbet af de seneste par dage.

Skal man gå i panik eller tage en dyb indånding?

Første svar er, at man ikke skal gå i panik. Ja, markederne er meget ustabile, man snakker om et “milliardtab” i investeringer og Wall Street lukkede ekstraordinært af to omgange i denne uge. Alarmklokkerne ringer for mange af os, men hvor vidt kommer det til at gå?

Det er et rigtig godt spørgsmål og noget vi simpelthen ikke kan svare på på nuværende tidspunkt. Dog kan vi forsøge at mane lidt til ro, for alle dem, der ikke skal på pension foreløbigt og give råd til folk, der ser ind i en uforudsigelig pensionstilværelse indenfor det næste års tid.

Holder du ofte øje med din opsparings værdi, kan knæk i kurven, som det vi ser nu, virke meget voldsomme. Der er dog god grund til, at bevare roen. Som langsigtet investor/pensionsholder med flere år til pension, vil du opleve historisk gode og dårlige tider. Mens risikoen ved at investere på kort sigt er stor, formindskes den betragteligt hvis du først ønsker at bruge pengene om mange år.

Risikoen for at din pension eller dine investeringer forbliver mindre værd er meget lille. Faktisk er den så lille, at man historisk set, siden 1973 ikke har oplevet én 10-årig periode, med negativt afkast. Der er ikke noget, der peger på, at det skulle ændre sig nu.

Dermed: Det skal nok gå. Lad være med at panikke, at ændre din ordning til en anden risiko eller sælge ud af eventuelle aktier. BT havde også et interview med PFA forbrugerøkonom forleden, der - trods den noget panikprægede overskrift - maner til ro ift. at bevare din pension, som den står nu.

Din pensionsudbyder vil sandsynligvis også kunne give dig lidt is til maven ift forventninger til dette års afkast. Kigger man på PFA, så forventer de fx stadig at komme ud af 2020 med et plus, på trods af de seneste dages kaotiske aktiemarked.

 

Sundhedsstyrelsen animation

Animation af Sundhedsstyrelsen og FRIDAY

Josefine Geisler Josefine Geisler